Čítať viac >>

Andy Kraus - rozhovor

Je dvorným scenáristom TV JOJ. Pod jeho taktovkou vznikol denný seriál Panelák, ale aj najvýpravnejší projekt Keby bolo keby. ANDY KRAUS v exkluzívnom rozhovore pre denník Plus 1 deň priznáva, že slovenský divák ho zaskočil a pripravuje v Paneláku zmeny. Okrem zmien v Paneláku chce nakrútiť film.


Zvládate sa Paneláku scenáristicky venovať tak, ako by ste chceli?
Pokiaľ ide o inšpirácie pre Panelák, tak tam je už vytvorený tím ľudí, s ktorými sa každý pondelok stretávam, takže už to nie je celé postavené len na mojej hlave. Seriál je nastavený dobre, nemusíme ťahať z päty nejaké umelé linky, takže prirodzene vyplynie, kam s ktorou postavou ísť.


Bude sa nejako upravovať, môžu sa diváci tešiť na nové postavy?
Skôr je tam asi druhý problém, že to ideme trošku zredukovať. Tých postáv už nebude toľko a skôr pôjdeme viac do hĺbky a tie linky budú hutnejšie a nepôjdeme tak po povrchu.


Takže sa v Paneláku chystajú čistky a niektorí herci prídu o miesta?
Toto sa riešilo aj predtým v novinách a nakoniec neodišlo päť, ale len nejaké dve postavy. V tejto chvíli ešte neviem, ktoré postavy seriál opustia. So scenáristami sme momentálne vo fáze, že dokončujeme túto aktuálnu sériu, sme teda v rámci vysielania niekde v júni 2011 a o nejaké dva, tri týždne sa dostaneme k tomu, že začneme riešiť jesennú sériu a tam sa potom rozhodne.


Rozhodli ste sa k tomuto kroku kvôli tomu, že Panelák pravidelne je menej úspešný ako seriál Tisíc a jedna noc?
Ono tu vzniká taká fáma, že Panelák je ohrozený, ale keď si pozriete čísla sledovanosti, tak tá Šeherezáda je síce sledovanejšia ako Panelák, ale keď porovnáte výkonnosť Paneláku teraz a pred rokom, tak tam nie je až taký rozdiel. Ten divák Paneláku ostal, ale Markíza nabrala strašne veľa ľudí od Slovenskej televízie, ktorá pre nich nevysiela nič.


Prečo ste sa teda rozhodli urobiť zmeny v seriáli teraz?
My sme tieto zmeny chceli urobiť už skôr, len, priznám sa, mali sme trošku strach, pretože ja som zástancom teórie, že keď niečo funguje, tak by sa to nemalo meniť. Toto je možno ten správny čas, keď kvôli Šeherezáde vznikla taká situácia na trhu, že nám dáva ako tvorcom trochu odvahy k tomu urobiť tento krok a zmeniť Panelák nie brutálne a od základov, ale dať do neho také prvky, aby sme dosiahli, že divák, ktorý je jeho fanúšikom, pri ňom zostane aj potom, plus aby tam bola šanca, keď skončí Šeherezáda, tak tí bezradní ľudia, ktorí budú potom hľadať, preboha, čo mám teraz pozerať, aby si našli to svoje aj v Paneláku.


Ako konkrétne sa spomenuté zmeny dotknú deja?
Mne nejde o to, aby sme z Paneláku ubrali komiku, pretože by divákom bolo určite ľúto za Blichárovcami, za Imrom, ale ide mi skôr o to, aby okrem týchto komických liniek, pri ktorých si človek oddýchne a robia Panelák Panelákom, boli aj vážne linky. Tie, ktoré sú v seriáli, tak mi príde, že cez ne preletíme veľmi rýchlo a vidíme to aj na iných seriáloch. Divák má dosť čas a dobrú linku si pozrie aj na oblúku nie piatich, ale pokojne aj dvadsiatich, tridsiatich dielov.


Dej Paneláku zrejme sa zrejme spomalí...
Nejde nám o to, že by sme chceli v Paneláku spomaliť dej, chceme byť stále dynamickí, ale chceme tam mať linky, ktoré sa dajú hrať do hĺbky, dlho a popri tom ich budeme preplietať tými komickými.


Zdroj: Magazín Plus 1 deň

Foto: Plus 1 deň


1 komentár :

Vaše otázky, nápady, pripomienky...